top of page
DSC_1712.JPG

Wij-kamp,

Het Wijkamp neemt elk jaar tussen 11 en 21 augustus zo’n 120 kinderen tussen 7 en 17 jaar mee op kamp (De jongste 2 groepen gaan slechts 7 dagen mee op kamp, ze vertrekken 3 dagen later dan de rest)

De locatie verschilt van jaar tot jaar maar ligt meestal ergens in de Limburgse bossen.


Het kamp neemt ook ongeveer 15-20 vrijwilligers mee als leidingsploeg en ongeveer 8 vrijwilligers als keukenploeg.

De keukenploeg neemt naast het koken op kamp ook de hele praktische organisatie rondom het kamp op zich en vormt dus zo ook mee de omkadering van het hele kamp.

Groepen
De kinderen worden onderverdeeld in  6 gemengde leeftijdsgroepen
(De 7-8 jarigen; de 9-10 jarigen; de 11-12 jarigen; de 13-14 jarigen, 15-16 jarigen en bovendien de 17-jarigen).

Gedurende de ganse dag doen zij een aantal activiteiten zoals sport, een uitgebreid (bos)spel, leuke dingen knutselen voor het avondfeest, coole dingen sjorren… gewoon waanzinnig amuseren!


Niet alleen spelen, maar ook aardappelen schillen, de tenten op orde houden of samen afwassen zijn één van de vele activiteiten op kamp.

Dit jaar slapen de 2 jongste groepen binnen, de andere groepen slapen buiten. We voorzien hiervoor in grote, erg degelijke tenten (voorzien door de Uitleendienst Kampeermateriaal van de Vlaamse Overheid). Bij de jongere groepen slaapt de leiding bij op de kamer bij de kinderen. Op die manier zijn ze ’s nacht vlakbij als dat nodig zou zijn.

Vaste activiteiten


Een aantal vaste activiteiten op kamp zijn de 2 tochtdagen, een familiedag en een bonte avond.
Tijdens een tochtdag gaat de hele groep op dagtocht naar een bepaalde plaats, bv. een zwembad of een leuk recreatiedomein in de buurt!
In het midden van het kamp is er altijd de familiedag. Dan worden de leeftijdsgroepen even verlaten en worden er activiteiten gedaan met alle kinderen samen.

De laatste avond op kamp worden er ook speciale activiteiten (optredens door de kinderen, een show,…) georganiseerd met daarna nog een kampvuur.
En dan altijd dat lastige moment van het kamp… Het afscheid, het afsluitmoment en het naar huis gaan…

Hoe het allemaal begon…

 

In 1967 werd voor de eerste maal het Vakantiekamp Wij georganiseerd, met als motto ‘IK en JIJ = WIJ’. En uiteindelijk is de motivatie nog steeds dezelfde, namelijk jongeren gedurende tien dagen een prettige, maar toch ook zinvolle vakantie aanbieden.

Waar het vakantiekamp WIJ aanvankelijk enkel bedoeld was voor jongeren uit de H. Sacramentparochie van Merksem, is dit in de loop der jaren uitgegroeid tot een heus jaarlijks evenement voor jongens en meisjes uit het Antwerpse.

Elk jaar opnieuw trekken we er met zo’n honderd deelnemers op uit naar een prachtige plek, meestal midden in de natuur. Kinderen tussen de 7 en 17 jaar leven er gedurende 10 dagen samen met hun leeftijdsgenootjes. Samen met een ploeg enthousiaste begeleiders en keukenpieten, maken ze er telkens weer een onvergetelijk feest van.

Bosspelen, tochten, knutselen, zwemmen, … het is slechts een greep uit het rijke aanbod dat uit de fantasie van de monitoren voortspruit. Niet alleen het spelen, ook het samen opknappen van klussen als aardappelen schillen, samen de tent op orde houden, samen eten en afwassen zijn een essentieel onderdeel van 10 dagen Vakantiekamp.

Zo’n kamp organiseren vraagt uiteraard heel wat voorbereiding. Niet alleen voor een tof activiteiten programma, maar ook aandacht voor verzekeringen, kwaliteit van maaltijden, hygiëne, medische verzorging, … zijn van essentieel belang om het Vakantiekamp telkens weer tot een succes te laten uitgroeien. Momenteel berust deze organisatie in de handen van een groep vrijwilligers die doorheen de jaren met het kamp mee zijn opgegroeid en die ondertussen al op een heel pak ervaring kunnen bogen. Gelukkig kunnen wij hierbij rekenen op de steun van de provincie en de stad Antwerpen.

Of hoe je steeds weer met telkens nieuwe jongeren een prachtige vakantie kan beleven !

Afbeelding van WhatsApp op 2022-08-13 om 18.29.54.jpg
bottom of page